Menu:

 
Η πρόσφατη επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων που ξεκίνησε στα ΜΜΕ με τις μαζικές εκκαθαρίσεις συνδικαλιστών και αγωνιστών δημοσιογράφων στα μεγάλα συγκροτήματα Τύπου, συμπληρώνεται τις τελευταίες μέρες από μια παράλληλη εκστρατεία λάσπης και κατασυκοφάντησης συνδικαλιστών, υποψηφίων και εκλεγμένων με την παράταξη «Πρωτοβουλία για την ανατροπή». Το παραμυθάκι με σχόλια που στοχοποιούν αγωνιστές και τις οικογένειες τους δεν θα περάσει.

Συκοφάντες ποντικοί πίσω στους βόθρους σας! 

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή

 
Picture
Το κανιβαλικό Μεσοπρόθεσμο προ των πυλών
Η ΠΟΕΣΥ το «αντιπαλεύει» με 4ωρες «στάσεις εργασίας». ΕΜΕΙΣ;
Σε “48 ημέρες στο Δρόμο” καλούν η Λαϊκή Συνέλευση του Συντάγματος, Λαϊκές Συνελεύσεις Γειτονιών και Σωματεία εργαζομένων από όλη την Ελλάδα, για να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο που μας διαλύει τις ζωές. Σε 48ωρη απεργία υποχρεώθηκαν να καλέσουν και η ακραία κυβερνητική ΓΣΕΕ και η γραφειοκρατική ΑΔΕΔΥ, το διήμερο ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου 28, 29 Ιουνίου.

Τι κάνει λοιπόν η ΠΟΕΣΥ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών; Συμμετέχει «σθεναρά» με δύο ολόκληρες τετράωρες στάσεις εργασίας,  από τις 11.00 ως τις 15.00, ώρες ούτως ή άλλως «νεκρές» για τους περισσότερους συντάκτες. Με τέτοια επίδειξη συναίνεσης από τα συνδικάτα, τι τους θέλουμε τους εργοδότες; Κάνουν οι επίσημοι συνδικαλιστές τη δουλειά για εκείνους.

Η δικαιολογία ότι η στάση θα εξυπηρετήσει την ενημέρωση δεν πείθει πια κανέναν. Αν το ήθελαν θα μπορούσαν να εκδώσουν απεργιακό φύλλο, να επιστρατεύσουν τις δημόσιες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες για εκπομπή απεργιακών δελτίων – από τους απεργούς των ΜΜΕ και όχι από τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης. Μία τέτοια ενδοτική στάση του επίσημου οργάνου των Ενώσεων Συντακτών απέναντι στην κρισιμότερη εργατική κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων, είναι προσβλητική για το σύνολο των εργαζομένων αυτής της χώρας, την ίδια στιγμή που κορυφώνεται η επίθεση Κυβέρνησης – Ε.Ε.- ΔΝΤ και ψηφίζονται τα Μνημόνια της κοινωνικής χρεοκοπίας. Η νεοεκλεγμένη ηγεσία του Δ.Σ. έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια ακόμα και το ψήφισμα του πρόσφατου συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ, που έλεγε ότι οι συντάκτες πρέπει να συμμετέχουν στις πανεργατικές απεργίες και να εξασφαλίζουν πραγματικά αδέσμευτη απεργιακή ενημέρωση. 

Συνάδελφοι, οι μάσκες πέφτουν. Δεν μπορούμε σχεδόν τίποτα να περιμένουμε από τον επίσημο συνδικαλισμό όπως τον έχουν καταντήσει. Αν θέλουμε να δράσουμε ως εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, αλληλέγγυοι με όλους τους άλλους εργαζόμενους της χώρας μας και όχι με τα αφεντικά, πρέπει να εφεύρουμε ξανά από την αρχή τη συλλογική αντίσταση στους χώρους δουλειάς. Στο πλευρό της κοινωνίας που παλεύει, και όχι ως φερέφωνα της εξουσίας ή “μάνες της διαμεσολάβησης”.

Ως «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να συμμετέχουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του διημέρου, ενημερώνοντας την κοινωνία για όσα πραγματικά συμβαίνουν,  ενώνοντας τη φωνή τους με τους οργισμένους συμπολίτες μας, με όλους τους εργαζόμενους και τους νέους που θα βρίσκονται στο δρόμο.

Όλοι την Τρίτη στις 10:30 π.μ. στην απεργιακή συγκέντρωση στο Μουσείο και στην πορεία στο Σύνταγμα. Συμμετέχουμε όσο περισσότερη ώρα μπορούμε στην περικύκλωση  της Βουλής. Την Τετάρτη από νωρίς το πρωί στα μπλόκα των διαδηλωτών, μαζί με το λαό και τη νεολαία μέχρι αργά το βράδυ.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ

ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ –  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΟΧΙ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Συμμετέχουν: Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, Ανένταχτοι

 
Δυναμική και επιτυχημένη ήταν η παρουσία των σχημάτων Πρωτοβουλία για την Ανατροπή (ΕΣΗΕΑ, με στήριξη των Financial Crimes, Αριστερού Ριζοσπαστικού ΜΜΕτώπου, Σπάρτακου και ανένταχτων αγωνιστών), Παρατύπως (ΕΣΠΗΤ) και Ασύνταχτος Τύπος (ΕΣΗΕΜΘ) στο 6ο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ. Μέσω της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης (Α.Ρ.ΠΑ.), προσπάθησαν να φέρουν στο επίκεντρο της συζήτησης τα πραγματικά προβλήματα των εργαζόμενων δημοσιογράφων, αναζητώντας και προτείνοντας ουσιαστικές λύσεις.

Επέμειναν στην ανάγκη συγκρότησης ενός μαχητικού και ανεξάρτητου μπλοκ αγώνα, μακριά από τις λογικές της συνδιαλλαγής, της ηττοπάθειας και του ατομισμού. Πρόβαλαν την ανάγκη αντίστασης και σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ, με στόχο την ανατροπή της – όπως και όλων των κυβερνήσεων που την υπηρετούν. Έφεραν στο προσκήνιο τις αγωνίες και τους αγώνες που αναπτύσσονται αυτό τον καιρό στις πλατείες, τις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα.

Η εκλογή πέντε (5) εκπροσώπων της Α.Ρ.ΠΑ. στα όργανα διοίκησης της ΠΟΕΣΥ (δύο στο ΔΣ και τριών στο ΓΣ) δημιουργεί νέα δεδομένα. Η συνεργασία των τριών σχημάτων δεσμεύεται να είναι αποφασιστικά παρούσα στις μεγάλες μάχες που δίνονται στα ΜΜΕ και να δράσει με γνώμονα την προβολή και στήριξη των αιτημάτων και των αγώνων όλων των εργαζομένων σε αυτά.

Με βάση τις αρχές και τη μέχρι τώρα δράση μας, δηλώνουμε ότι στις διαδικασίες συγκρότησης προεδρείου δεν θα στηρίξουμε δυνάμεις που εκπροσωπούν τον χώρο του μνημονιακού-εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού. Είμαστε δε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια «υπόγειας» συνδιαλλαγής μαζί τους, εντός ή εκτός ΔΣ. Δεσμευόμαστε, παράλληλα, ότι θα στηρίξουμε ενεργά και ενωτικά κάθε ενέργεια ή απόφαση που υπηρετεί τα αιτήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση

(Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, Παρατύπως, Ασύνταχτος Τύπος)

 
Οι εκλογές για το νέο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ολοκληρώθηκαν. 294 συναδέλφισσες και συνάδελφοι (13 περισσότεροι από ό,τι το 2009, παρά την σαφώς μικρότερη προσέλευση) τίμησαν την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή με την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους. Μας έδωσαν μία έδρα, αλλά και μια καθαρή εντολή: να παραμείνουμε ανεξάρτητοι από τα διάφορα κέντρα εξουσίας και να συνεχίσουμε ασυμβίβαστα τον αγώνα για τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων του κλάδου, που αρνούνται να σκύψουν το κεφάλι στην λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει εργοδοσία, κυβέρνηση και τρόικα. Τους ευχαριστούμε.

Τα αποτελέσματα των εκλογών σηματοδότησαν τον καταποντισμό του κύριου εκφραστή του εργοδοτικού και διαπλεκόμενου συνδικαλισμού. Η παράταξη Σόμπολου τιμωρήθηκε από τους συναδέλφους, χάνοντας το 60% των ψήφων της και τις μισές έδρες της σε σχέση με το 2009. Μήνυμα καταδίκης στάλθηκε, όμως, και προς άλλες παρατάξεις που είτε επέμεναν να «κλείνουν το μάτι» προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία είτε δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των συναδέλφων που τις είχαν ψηφίσει μαζικά στις προηγούμενες εκλογές.

Παράλληλα, είναι γεγονός ότι οι συνάδελφοι, με την ψήφο τους, έστειλαν μήνυμα ελπίδας, αντίστασης και αγώνα. Εξέφρασαν την διάθεσή τους για αλλαγή πορείας και την αναζήτησή τους για ένα σωματείο που θα είναι ικανό να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους. Για να γίνει αυτό, για να διεκδικήσουμε αξιοπρεπή δουλειά και αμοιβές, δεν αρκεί ο αγώνας δι’ αντιπροσώπων. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται η ενεργός συμμετοχή όλων στη μάχη.

Από αυτή την άποψη, κανείς δεν δικαιούνται να μείνει αδιάφορος απέναντι στην αύξηση τόσο της αποχής (κατά 15% και πλέον) όσο και των λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων (κατά 50%). Με τη στάση τους, εκατοντάδες συνάδελφοι εξέφρασαν τον προβληματισμό ή και τη δυσφορία τους συνολικά για την Ένωση, θέτοντας σε όλους αμείλικτα ερωτήματα για το μέλλον.

Ήρθε η ώρα να κάνουμε τις μεγάλες ανατροπές. Να δημιουργήσουμε τις δικές μας συλλογικότητες στους χώρους δουλειάς και όχι να περιμένουμε τις όποιες «προοδευτικές πλειοψηφίες» στην κορυφή να μας λύσουν τα προβλήματα. Η τακτική αυτή έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει παταγωδώς. Είναι ανάγκη – τώρα και όχι αύριο – να κάνουμε το μεγάλο άλμα για τη συγκρότηση ενός ταξικού και ανεξάρτητου συνδικάτου όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Σε αυτήν την προσπάθεια, είναι βέβαιο ότι δεν είμαστε μόνοι. Καλούμε σε συστράτευση, από σήμερα κιόλας, όλες τις ριζοσπαστικές κινήσεις και τους συναδέλφους που ελπίζουν και αντιστέκονται. Που επιμένουν να διεκδικούν τον κλεμμένο μισθό, την κλεμμένη σύνταξη, τα κλεμμένα όνειρα, την κλεμμένη ζωή.

27 Μαΐου 2011

 
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

(Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, Ανένταχτοι)»

Υποψήφιοι για το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

1. ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
2. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
3. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΒΡΑΑΜ (ΜΑΚΗΣ)
4. ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
5. ΖΟΥΝΤΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
6. ΚΩΣΤΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ
7. ΛΙΤΣΗΣ ΜΩΥΣΗΣ
8. ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ
9. ΜΗΤΡΟΥ ΑΝΝΑ
10. ΜΟΣΧΟΝΑ ΛΗΔΑ
11. ΜΠΡΑΤΣΟΣ ΝΑΣΟΣ
12. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
13. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗ ΜΑΤΙΝΑ
14. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
15. ΣΑΡΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
16. ΣΚΑΜΝΑΚΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
17. ΣΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
18. ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ
19. ΤΑΤΑΡΟΓΛΟΥ ΤΑΣΟΣ
20. ΤΖΙΑΝΤΖΗ (ΠΟΛΙΤΗ) ΜΑΡΙΑ (ΑΦΡΟΔΙΤΗ)
21. ΤΣΩΛΗ ΜΑΡΙΑ
22. ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
23. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΑΣΟΣ
24. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

Υποψήφιοι για αντιπρόσωποι για το Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ

1. ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
2. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
3. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΤΑΣΟΣ
4. ΒΑΛΤΖΗ ΜΑΛΑΜΩ (ΜΕΛΙΝΑ)
5. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΒΡΑΑΜ (ΜΑΚΗΣ)
6. ΕΛΑΦΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
7. ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
8. ΖΟΥΝΤΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
9. ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ
10. ΛΙΤΣΗΣ ΜΩΥΣΗΣ
11. ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ
12. ΜΗΤΡΟΥ ΑΝΝΑ
13. ΜΟΣΧΟΝΑ ΛΗΔΑ
14. ΜΠΡΑΤΣΟΣ ΝΑΣΟΣ
15. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗ ΜΑΤΙΝΑ
16. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
17. ΣΑΡΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
18. ΣΚΑΜΝΑΚΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
19. ΣΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
20. ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ
21. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΟΦΙΑ
22. ΤΑΤΑΡΟΓΛΟΥ ΤΑΣΟΣ
23. ΤΖΙΑΝΤΖΗ (ΠΟΛΙΤΗ) ΜΑΡΙΑ (ΑΦΡΟΔΙΤΗ)
24. ΤΣΩΛΗ ΜΑΡΙΑ
25. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΑΣΟΣ
26. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
27. ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ (ΑΡΗΣ)

 
Picture
Προκλητικό, για μια ακόμα φορά, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ. Αρνήθηκε να επιτρέψει την μετάδοση ειδήσεων (αναστέλλοντας την 24ωρη απεργία) όσον αφορά την βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας στους διαδηλωτές και την πορεία της υγείας ενός 30χρονου διαδηλωτή που δίνει μάχη για τη ζωή του , μετά την άρνηση των καναλαρχών να δείξουν ενημερωτικές εκπομπές. Έτσι, οι εργαζόμενοι δεν θα ενημερωθούν για τις εγκληματικές συνέπειες της κυβερνητικής καταστολής... Άξιος ο μισθός της εργοδοτικής και κυβερνητικής πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.
Η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμα πιο εξοργιστική εάν συνυπολογίσουμε ότι η αυριανή στάση εργασίας, για να πραγματοποιηθεί η απολογιστική γενική συνέλευση της Ένωσης, αναβλήθηκε γιατί η Ν.Δ. ...παρουσιάζει στο Ζάππειο το οικονομικό της πρόγραμμα και απαίτησε δημοσιογραφική κάλυψη!  
Βεβαίως, όταν είχε συμβεί πέρσι το τραγικό περιστατικό στη Μαρφίν, που βόλευε την κυβερνητική προσπάθεια για να παγώσει τις λαϊκές αντιδράσεις, η απεργία ανεστάλλει στο πι και φι...
Οι σημερινές εξελίξεις υπογραμμίζουν για μια ακόμα φορά την ανάγκη η ΕΣΗΕΑ και τα συνεργαζόμενα σωματεία των ΜΜΕ να πάρουν μέτρα για απεργιακή ενημέρωση την ημέρα της απεργίας και την επομένη, καλύπτοντας τις κοινωνικές ανάγκες για πληροφόρηση, αμφισβητώντας το μονοπώλιο των ιδιοκτητών και ρίχνοντας τροχειοδεικτικές βολές μιας διαφορετικής ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, τα σωματεία ΜΜΕ πρέπει να εκδίδουν με συλλογική και πλουραλιστική προετοιμασία την Αδέσμευτη Γνώμη (την εφημερίδα της ΕΣΗΕΑ την επομένη), να ενημερώνουν ένα πλήρες πόρταλ (με ρεπορτάζ, φώτο, βίντεο κλπ), που θα παρέχει άμεση ον λάιν πληροφόρηση, και να επιβάλλουν την εκπομπή απεργιακού δελτίου ειδήσεων από τη δημόσια τηλεόραση. Το ίδιο μπορεί να γίνει και από ένα δημόσιο ή δημοτικό ραδιοσταθμό. 
Όλα αυτά μπορούν να γίνουν, αλλά απαιτούν ένα ταξικό Συνδικάτο ΜΜΕ ή έστω ένα συντονιστικό σωματείων και μια ΕΣΗΕΑ που θέλουν να τα βάλουν με τα μεγάλα συμφέροντα. 
Οι "επάνω" είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν.
Εμείς, τι μπορούμε να κάνουμε; 
 
Picture
Πρωτοβουλία για την Ανατροπή
Συμμετέχουν Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, Ανένταχτοι

Εργοδότες, κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ τα θέλουν όλα!


Η ελπίδα βρίσκεται στην ανατροπή, όχι στη διαχείριση και την υποταγή

Ένας χρόνος μνημόνιο, αγωνία και αγώνας. Ένα αντεργατικό τσουνάμι σαρώνει καταχτήσεις και δικαιώματα: Απολύσεις, μειώσεις μισθών με το έτσι θέλω, ατομικές συμβάσεις, εκ περιτροπής εργασία, επέκταση του σκλαβοπάζαρου της αμοιβής με μπλοκάκι ή «μαύρα». Οι εργοδότες θέλουν μια εργασιακή ζούγκλα, χωρίς συλλογικές συμβάσεις (ή με επιχειρησιακές – εργοδοτικές), με μισό προσωπικό, μισό μισθό, χωρίς αξιοπρέπεια, χωρίς φωνή, απολυμένοι υπό αναστολή.

Τυχαίο; Δεν νομίζουμε… Ούτε μοιραίο. Είναι τα μεγάλα συμφέροντα, το «κοινωνικό σφαγείο» κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, που έχουν επιβάλλει αυτή την πορεία. Για να ρίξουν τα βάρη της κρίσης τους στις πλάτες των εργαζομένων, παρότι δεν «τα φάγαμε μαζί» με τα αφεντικά και τα γκόλντεν μπόις. Για να πληρώνουμε μια ζωή στους τοκογλύφους - τραπεζίτες το χρέος, που δεν είναι δικό μας. Για να σκάσει η φούσκα της ενημέρωσης (της διαπλοκής και του μαύρου χρήματος) στα χέρια των εργαζομένων κι όχι μιντιαρχών, διαφημιστών, τραπεζών.

Πτωχεύει το κοινωνικό δικαίωμα στην ενημέρωση, μαζί με τα άλλα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού μας, προς όφελος της νέας τυραννίας του πλούτου. Ήδη τα ΜΜΕ χάνουν ακόμα περισσότερο σε αξιοπιστία, καθώς μετατρέπονται σε βασικό φορέα προπαγάνδας της άθλιας πολιτικής του Μνημονίου, γίνονται εχθρικά στο λαό.

Να δεις τι σού’ χω για μετά: Ήδη θέλουν να επιβάλλουν το αιώνιο μνημόνιο και το επαίσχυντο Σύμφωνο για το Ευρώ.Η καπιταλιστική κρίση είναι πολύ βαθιά, η επίθεση του κεφαλαίου θα κλιμακωθεί. Οι ατομικές λύσεις, οι συντεχνιακές διεκδικήσεις, ο συνδικαλισμός της συναλλαγής με εργοδότες και κυβέρνηση και η μισή αντίσταση για να «σώσουμε το μισθό μας», έστω και πετσοκομμένο, βρίσκονται σε ανοικτή χρεοκοπία.

Το δίλημμα είναι αναπόδραστο: Ή θα επιβληθεί η εργασιακή γαλέρα και θα χαθούμε «μοιραίοι και άβουλοι αντάμα» ή θα τους ανατρέψουμε!

Η κραυγή «δεν πάει άλλο!» ακούγεται ολοένα και περισσότερο. Να ψάξουμε όλοι μαζί πως μπορεί «να πάει αλλιώς!»

Μπορούμε να τους ανατρέψουμε και πως; Πάντως όχι με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και τη γραφειοκρατία που κυριαρχεί στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ. Που οδήγησαν τον κλάδο σε ήττες και την Ένωση σε βαθιά κρίση αξιοπιστίας και προοπτικής. Ο Σόμπολος ακόμα και στο παρά πέντε προτείνει μειώσεις μισθών 10%, όσο ακριβώς επιβάλλει και η εργοδοσία. Δεν είναι κρίση μόνο των Σομπολο-Τσαλαπάτηδων και του Κουμπιά, των παρατάξεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Σήμερα γίνεται απόμακρο και εχθρικό προς τους εργαζόμενους το μοντέλο συνδικαλισμού, που οικοδομήθηκε στην ΕΣΗΕΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια: ανοικτά αφτιά στα αφεντικά – κλειστές πόρτες στους δημοσιογράφους. Στην απουσία σχεδίου και προοπτικής πάτησαν οι εργοδοτικοί μηχανισμοί, ώστε, με «κάλπες των διευθυντών» και φιλοεργοδοτικά «ψηφίσματα», να στήσουν μια συντεχνιακή περιχαράκωση, χωρίς καμία πρόταση, εκτός από την αποδοχή των «τετελεσμένων».

Για να ανατραπεί η επίθεση δεν αρκούν οι προεκλογικές προσθαφαιρέσεις και οι εκλογικές διαδικασίες. Δεν επαρκεί η Αριστερά που γνωρίσαμε στο Δ.Σ. και γενικότερα, που δεν ενέπνευσε μια άλλη πορεία στη βάση και σήμερα φαίνεται σαν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του. Η επικέντρωση στους συσχετισμούς του Δ.Σ. και η αυτολογοκρισία του αναγκαίου προγράμματος πάλης από τη μια, η απόσταση από τον μαχόμενο κόσμο και η άρνηση ακόμα και της κοινής δράσης από την άλλη (όπως στις περιφρουρήσεις της πρόσφατης απεργίας).

Υπάρχουν και άστρα μέσα στη νύχτα, που φωτίζουν ένα νέο δρόμο ελπίδας. Σε μια σειρά «μαγαζιά» οι συντάκτες αντιστάθηκαν στις απολύσεις και στις περικοπές, πραγματοποίησαν συνελεύσεις, αμφισβήτησαν τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και απαίτησαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, κατέλαβαν Μέσα που έκλεισαν και έβγαλαν δικά τους φύλλα. Διαμορφώθηκαν κοινές συνελεύσεις, ακόμα και διακλαδικές εργασιακές επιτροπές.

Να φτιάξουμε τα ενωτικά κέντρα αγώνα της επόμενης μέρας. Σε κάθε Μέσο να συγκροτηθούν διακλαδικές επιτροπές και συνελεύσεις, έτσι ώστε να εκφραζόμαστε συλλογικά, να απαιτούμε δυναμικά, να αντιστεκόμαστε στις επιθέσεις, να ελέγχουμε και να παρεμβαίνουμε στις διαδικασίες λειτουργίας και παραγωγής. Σε αυτή τη μάχη και στη συγκρότηση του μπλοκ και του κέντρου του αποφασιστικού αγώνα διαρκείας, για απεργίες στα χέρια των εργαζομένων, θα συμβάλλει η κοινή δράση (από τη βάση μέχρι το Δ.Σ.) όλων των μαχόμενων και αριστερών δυνάμεων, αλλά και κάθε συναδέλφου, ανεξάρτητα της εκλογικής του επιλογής.

Το συνδικάτο Τύπου και ΜΜΕ, μαζικό – ταξικό - ανοικτό σε όλους τους εργαζόμενους είναι πια πιο αναγκαίο από ποτέ. Για να ενωθεί ο κλάδος και να συγκεντρώσει τη δύναμή του, ενάντια στον κατακερματισμό ανά συντεχνία ή επιχείρηση.

Μαζί με όλους του εργαζόμενους, ενάντια στην προσπάθεια κατασυκοφάντησης των κοινωνικών δικαιωμάτων και αγώνων από τα ΜΜΕ, για να ανατραπεί ο μεσαίωνας κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου.

Οι εκλογές για το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για εμάς δεν είναι το άπαν. Είναι ένας σταθμός για τους αυριανούς αγώνες. Δεν παριστάνουμε τους αλάθητους, η Αριστερά χρειάζεται αυτοκριτική. Δεν μετανιώνουμε όμως για το ότι προσπαθήσαμε να είμαστε πάντα με τα συμφέροντα των «κάτω» (και όχι των διευθυντάδων και των «ενσωματωμένων» δημοσιογράφων), στην πρώτη γραμμή των αγώνων, ενάντια στον κόσμο της εκμετάλλευσης.

Η ψήφος, η εκλογική ενίσχυση και η ανάδειξη στο Δ.Σ. της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή, του ενωτικού σχήματος που συμμετέχουν το Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, οι Φαϊνάνσιαλ Κράιμς, ο Σπάρτακος κι ανένταχτοι συνάδελφοι, είναι κέρδος για τους αγώνες της επόμενης μέρας, για ένα νικηφόρο κίνημα και το Συνδικάτο ΜΜΕ, για μια ανεξάρτητη, αντικαπιταλιστική και ασυμβίβαστη Αριστερά της δράσης. Δεν ζητάμε λευκή επιταγή, ζητάμε συμμετοχή.

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

-         Συλλογική σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς. Για να ζούμε αξιοπρεπώς από μία δουλειά (1.500 ευρώ καθαρά βασικός μισθός), χωρίς πολυθεσίες. Ακύρωση των ατομικών συμφωνιών, επιστροφή όσων παρακρατήθηκαν. Άμεση επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν επειδή αντιστάθηκαν. Επιστροφή των περικοπών σε ΕΡΤ-ΑΠΕ.

-         Όχι απολύσεις, δέσμευση των εργοδοτών για διατήρηση των θέσεων εργασίας. Επαναπρόσληψη των απολυμένων. Καμία κρατική ενίσχυση σε Μέσο που απολύει και δεν τηρεί κατά γράμμα τα εργατικά δικαιώματα. Έλεγχος για το εάν τηρείται ο απαραίτητος αριθμός θέσεων στα ΜΜΕ.

-         Ένταξη στο μισθολόγιο και ίσα ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους (ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ κλπ.) από την πρώτη μέρα δουλειάς. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, προστασία των Ταμείων από τις περικοπές κυβέρνησης – τρόικας. Να πληρώσουν εργοδότες και κράτος για την ασφάλιση.

-         Προστασία των ανέργων, ικανοποιητικό επίδομα ανεργίας, ακύρωση κάθε υποχρέωσής τους σε τράπεζες κλπ.

-         Γιατί «κάποιοι» στις Ενώσεις και όχι όλοι; Εγγραφή όλων των δημοσιογράφων στην ΕΣΗΕΑ, άμεσα και των συναδέλφων στο ίντερνετ, ανεξάρτητα και για να ενταχθούν στο μισθολόγιο. Εκκαθάριση του Μητρώου της ΕΣΗΕΑ, διαγραφή εργοδοτών, διευθυντικών στελεχών κλπ.

-         Η ενημέρωση πρέπει να είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι μέσο κερδοφορίας και διαπλοκής. Αξιόπιστη ενημέρωση χωρίς αξιοπρέπεια των εργαζομένων στα ΜΜΕ δεν υπάρχει. Εργατικός και κοινωνικός έλεγχος στην ενημέρωση.

-         Συμμετοχή των σωματείων στο πέρασμα στα νέα Μέσα και μεθόδους. Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και του έργου των δημοσιογράφων, που είναι το «περιεχόμενο» που πουλάνε οι επιχειρήσεις Μέσων στο δίκτυο πληροφόρησης.

-          Όχι μετατροπή των δημοτικών ραδιοφώνων σε Ανώνυμες Εταιρείες. Η ΕΡΤ και τα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα να ελέγχονται στην τήρηση της πολυφωνίας και της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας από τους εργαζόμενους. Άνοιγμα τους στην κοινωνία.

-          Η κρίση στα ΜΜΕ δεν θα γίνει ευκαιρία για ανθρωποθυσίες εργαζομένων, βάρβαρες εργασιακές σχέσεις και συγκέντρωσή τους σε λίγους και ισχυρούς. Να ανοίξει η συζήτηση μέσα στους εργαζόμενους για μια απάντηση από τη σκοπιά της κοινωνικής πλειονότητας.

Στηρίξτε -ψηφίστε

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή

στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ.

Μαύρο στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό

Μαζί για την αναγέννηση των συλλογικών αγώνων – για ένα ταξικό συνδικάτο ΜΜΕ

Συμβάσεις συλλογικές με αυξήσεις στους μισθούς,

καμία απόλυση, όλοι οι εργαζόμενοι στο μισθολόγιο

Γιατί «κάποιοι» στην ΕΣΗΕΑ και όχι ΟΛΟΙ;

Διαγράψτε το χρέος και όχι τις ζωές μας.

Κάτω το παλιό και τα νέα Μνημόνια – το Σύμφωνο για το Ευρώ

Ανατροπή του σφαγείου εργοδοσίας – κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ

Το μέλλον ανήκει στην έκπληξη

Δεν πάει άλλο; Ε, λοιπόν,

ας το κάνουμε εμείς να πάει αλλιώς!

Picture
 
Από το απόγευμα της Παρασκευής στο Άλτερ επικρατεί μια νέα πραγματικότητα καθώς είναι γεγονός ότι ο σταθμός έχει προχωρήσει σε υποβολή αίτησης για υπαγωγή στο άρθρο 99 περί ειδικής εκκαθάρισης και αναδιάρθρωσης συνολικά του Άλτερ. Πρακτικά αυτό σημαίνει την υποβολή σχεδίου για την επονομαζόμενη "βιώσιμη λειτουργία", η οποία για πρώτη φορά είχε αναφερθεί από το διευθυντή ειδήσεων σε συνέλευση των εργαζομένων στα τέλη Νοεμβρίου του 2010. Πρακτικά πρόκειται για την υπαγωγή του σταθμού σε καθεστώς μνημονίου, καθώς οι αισιόδοξες εκτιμήσεις μιλούν για περικοπή θέσεων εργασίας, η οποία μπορεί και να ξεπερνά και το 50% και «φυσικά» αναδιαπραγμάτευση μισθών και αμοιβών σε ποσοστό αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής, αλλά όπως όλοι αντιλαμβάνονται σε διόλου ευκαταφρόνητα επίπεδα μειώσεων.

Τη "βρόμικη δουλειά" για την οποία διακαώς αναζητούσαν καθώς φαίνεται διεκπεραιωτή (τόσο ο μεγαλομέτοχος Γ. Κουρής όσο και ο διευθύνων σύμβουλος Κ. Γιαννίκος), ανέλαβε το επενδυτικό σχήμα Argo Fund με το οποίο οι ίδιοι βρίσκονταν εδώ και καιρό σε διαπραγματεύσεις. Κυρίαρχο ρόλο στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται εμφανίζεται να παίζει ο Ν. Χατζηνικολάου.

Όλες οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν εντατικά από Δευτέρα και ήδη το επενδυτικό σχήμα έχει ζητήσει συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων προκειμένου να παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου εξυγίανσης.

Η εκδίκαση της αίτησης για υπαγωγή της εταιρείας Ελεύθερη Τηλεόραση ΑΕ στο άρθρο 99 θα γίνει στις 15 Ιουνίου και οι εργαζόμενοι λογίζονται ως πιστωτές της εταιρείας, άρα και ως έχοντες λόγο σε κάθε μεταβολή ενώ στις 3 Μαΐου επιδικάστηκαν από το Πρωτοδικείο τα οφειλόμενα ποσά στους εργαζομένους οι οποίοι είχαν προσφύγει με την ένωση των Τεχνικών, δηλαδή την ΕΤΙΤΑ.

 
Picture
Σε 700 εργαζόμενους στον τηλεοπτικό σταθμό Άλτερ, με έδρα τα δυτικά προάστια, έλαχε ο κλήρος να βιώσουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει κρίση στον ηλεκτρονικό Τύπο, τι καταιγισμός αλλαγών και ποια είναι η γεύση της αβεβαιότητας, της καθημερινής ανασφάλειας και του φόβου πως η μέρα που ξημερώνει μπορεί στην κυριολεξία να σημαίνει τα τελευταία αποθέματα φαγητού ή γάλακτος για τα παιδιά. Υπερβολές… Φτηνοί λαϊκισμοί… Μοιρολατρίες και κλάψες κάποιων που χάνουν τη βόλεψη και την ησυχία του καναπέ τους ή πολύ περισσότερο τους παχυλούς μισθούς που απολάμβαναν και προσπαθούν να χτυπήσουν ευαίσθητες χορδές ενός ευσυγκίνητου ακροατηρίου.
Δυστυχώς δεν είναι ούτε υπερβολές ούτε λαϊκισμοί. Είναι η ωμή πραγματικότητα για ανθρώπους που ζούσαν από τη δουλειά τους και μόνο και είναι για τέσσερις και πλέον μήνες απλήρωτοι. Με τους ιδιοκτήτες του σταθμού να τους κοροϊδεύουν και να τους εμπαίζουν σε καθημερινή βάση. Με τους ιδιοκτήτες να έχουν μετατραπεί σε «δολοφόνους» ονείρων δεκάδων εργαζομένων, σε συμμορία -μαζί με τους υπόλοιπους καναλάρχες- εξαφάνισης κάθε εργατικού δικαιώματος και σε τελική ανάλυση σε μια μαφία αδίστακτων εμπόρων της πληροφορίας.

 
Picture

Ημέρες της μεγάλης ύφεσης στις ΗΠΑ, όταν οι εργοδότες των μεγάλων εργοστασίων προσπαθούσαν να τιθασεύσουν τους εργάτες και τους συνδικαλιστές στέλνοντας εναντίον τους όχι μόνο την αστυνομία αλλά και ομάδες κρούσης της μαφίας, αρχίζει να θυμίζει το τοπίο στα ελληνικά ΜΜΕ.  Ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, που μέχρι σήμερα περιφέρονταν σε σαλόνια λανσάροντας ένα επαρχιώτικο lifestyle, σήμερα δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο: Το πρόσωπο του τραμπούκου που στέλνει τους φουσκωτούς του για να πετάξουν έξω από το κτίριο τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων. Η κατάσταση είναι χειρότερη στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης τα οποία αποτελούν εδώ και χρόνια πειραματικό εργαστήριο των νέων εργασιακών σχέσεων όχι μόνο για το χώρο των ΜΜΕ αλλά ολόκληρης της αγοράς εργασίας. Τα κτίρια των μεγάλων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών μετατρέπονται σε απόρθητα φρούρια με στρατιές σεκιουριτάδων οι οποίοι (σε αντίθεση με ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα) δεν προστατεύουν το κτίριο από ξένους εισβολείς αλλά τους ιδιοκτήτες από τους εργαζομένους τους. Μέσα σε αυτά τα εργασιακά κάτεργα δοκιμάστηκαν (και πέρασαν) οι παράνομες ατομικές συμβάσεις, η απόλυτη ελαστικοποίηση της εργασίας και η ηθική και επαγγελματική ταπείνωση των δημοσιογράφων.  Αρχειο

  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  December 2010
  November 2010
  September 2010
  July 2010
  May 2010
  April 2010
  February 2010
  January 2010
  December 2009
  November 2009
  October 2009
  September 2009
  July 2009
  June 2009
  May 2009
  April 2009
  March 2009
  February 2009
  January 2009

  RSS Feed